DE GESCHIEDENIS VAN KUBA


Kuba (later Kuba-imperiaal) was een fabrikant van "Tonmöbeln", later ook televisietoestellen, zogenaamde "bruin goed". Het in Wolfenbüttel gevestigde bedrijf bestond van 1948 tot 1972 en handelde onder verschillende namen.


Gerhard Kubetschek richtte het bedrijf Kuba Tonmöbel op in 1948, dat al in 1949 een omzet van één miljoen Duitse mark (DM) had. Het bedrijf groeide snel in de tijd van het Wirtschafswunder en had in 1950 al meer dan 100 wernemers en 12 verschillende producten in zijn leveringsprogramma. Aanvankelijk maakte Kuba alleen de kasten en bouwde het radio- of televisiechassis van bekende bedrijven zoals Graetz, Loewe Opta, Nordmende, SABA en Telefunken in, maar werd later (vanaf 1958) ook met eigen ontwikkelingen (Imperial Osterode) op de markt gebracht. De draaitafels leverden Dual, Telefunken, PE, Philips en andere fabrikanten; De meeste bandrecorders waren afkomstig van de AEG en haar dochteronderneming Telefunken.

In juli 1966 verkocht Kubetschek het bedrijf voor 80 miljoen DM aan het Amerikaanse bedrijf General Electric. Hij was nog 8 maanden directeur en vervolgens bestuurslid. Vanaf de introductie van de kleurentelevisie in 1967 was de naam van het bedrijf Kuba-Imperial. De draagbare kleuren TV, Cuba "Porta Color" gepresenteerd in hetzelfde jaar, was de eerste draagbare kleurentelevisie op de Duitse markt. In 1968 kostte het apparaat met een beeldbuis van 28 cm van General Electric 998 DM.

GE stopte de productie in de fabriek in Osterode in 1968. In 1969 nam de AEG-Telefunken Groep het bedrijf Kuba-Imperial over. Vanaf 1970 tot de ontbinding in 1972, handelde het bedrijf onder de naam Imperial Radio Television Phono. De in 1972 opgerichte Hannoveraanse AEG-Telefunken dochteronderneming Telefunken Broadcasting and Television GmbH, produceerde later in de voormalige Kuba-fabriek Osterode o.a. de VHS videorecorder. Het gebied "ELA" -technologie (elektro-akoestische systemen) werd verplaatst van Hannover naar Wolfenbüttel. De "ELA" werd in 1973 uit Hannover uitgebracht.